Hvordan velge riktig peis eller vedovn

Typer peiser - en kort veiledning

Ildsted er et stort tema grunnet det store og utvalget fra mange ulike produsenter. Hvis du vurderer å kjøpe en peis eller en peisovn er det noen viktige ting du må vurdere, og vi har laget enn liten guide som forhåpentligvis vil gjøre det lettere å finne det riktige produktet for deg.
Vi presenterer de vanligste ildsted typene, og foreslår hva du bør vurdere når du velger.

Temaene vi dekker:

  • Hvordan velge riktig peis? Hva bør du vurdere når du velger?
  • Type ildsted, biopeiser og mer.
  • Skorsteinselementer og annet nødvendig tilbehør
  • Peis - det perfekte supplement til interiøret ditt

Hvordan velge riktig peis? Hva bør du vurdere når du velger?

Et ildsted får ethvert interiør til å lyse opp. Lyset og varmen fra en peis er god å ha på kalde dager, og det introduserer en unik og varm atmosfære i ditt hjem.  

Peisen/peisenoven skal primært være funksjonell. I tillegg til estetiske årsaker har den også praktisk nytte. Hvis peisen eller ovnen skal varme opp et hus eller en leilighet må den ha tilstrekkelig med kraft. Når du blar gjennom tilbudene våre, så vær oppmerksom på den nominelle varmeeffekten (kW). Hvis den nye peisen skal være hoved-varmekilden i ditt hus eller leilighet så må kraften være tilsvarende til antall kvadratmeter du trenger oppvarmet. Denne informasjonen finner du på produktsidene.

Skal peisen eller oven være en hjelpevarmekilde er saken enklere. Det er nok at den yter 70-80% av kraften til hoved-varmekilden i ditt hus eller leilighet. Det er ekstremt viktig å velge riktig type peis eller ovn da en for liten peis eller oven kan risikere og blir overbelastet og slites raskt ut.

Selvfølgelig må du vurdere budsjettet ditt når du velger riktig peis. Den totale kostnaden du må beregne inkluderer kjøp av enheten, termisk installasjon og montering. Det er fullt lovlig å montere ditt ildsted selv, og det er heller ikke søknadspliktig å installere et nytt ildsted til en eksisterende pipe, men det er krav til hvordan jobben skal utføres, slik at brannsikkerheten ivaretas, så om du er usikker på monteringen så ta kontakt med brannvesen, feier eller en profesjonelle peismontører. Dette vil vi alltid anbefale deg å gjøre.

Et annet problem er plasseringen av peisen. Den må være nært røykrøret, og i henhold til brannsikkerhet (viss avstand til vegg). Før du kjøper, sjekk diameteren på røykrøret. Det finnes en rekke ulike typer røykrør fra en rekke ulike produsenter, som er installert i hus og leiligheter.

Selvfølgelig må du også bli kjent med vekten av ildstedet. Peiser og vedovner er ikke lette, så sjekk styrken på gulvet før du kjøper.

 støpejern peisovn

Type ildsted, biopeiser og mer.

Stadig flere velger vedfyring i hjemmet, og hvilke typer av disse enhetene er et stort tema. Peiser/peisovner kan deles inn etter to kriterier: type ovn og type brensel. Her er vår hurtigguide.

Til å begynne med, la oss se nærmere på det første tema. En peisinnsats med lukket ildsted er ett fint design element, og har mye kraft i seg. For eksempel er den maksimale effekten til NORDflam Bergamo peisinnsats 16 kW. Dette betyr lavere drivstofforbruk og samtidig en større mengde generert varme. En peisinnsats krever derimot at du allerede har en peisløsning i ditt hus, eller lager en av brannmurstein (stein som tåler høy varme). Man får også kjøpt fiks ferdige peishus til montering av peisinnsatser, men da må også dette regnes inn i budsjett.

Peisovner er en fiks ferdig løsning for de som har pipe, men som ikke har en peisløsning. Disse kan monteres på en brannsikker bunnplate, og med riktige montert peisrør så er du klar til å begynne å fyre fra dag 1. Peisover er derimot mindre effektive en peisinnsatser da de ofte er mindre, fordeler varme annerledes og krever mer vedlikehold/renhold. Peisover er allikevel en svært god løsning som alternativ til strøm, og med dagens design fra topp-produsenter som Nordflam eller Ackerman så risikerer man minimalt med varmetap, og vedlikehold er gjort lekende enkelt. Se gjerne vår guide for vedlikehold som du finner på vår nettside.

Vi har også biopeiser og elektriske peiser. Biopeiser skiller seg ut ved at de brenner bioetanol i stedet for tradisjonelle vedkubber. Dette er en svært økonomisk løsning, og med design laget i helglass, med vegg-montering så blender en biopeis inn i ditt hus for å skape en varm og hyggelig atmosfære. Biopeiser produserer også lavere varme rundt peisen, og er derfor rimelig brannsikre.  Biopeiser har derimot lavere varmeeffekt enn ett tradisjonelle ildsted som brenner med vedkubber.
Elektriske peiser er peiser som fyrer med strøm, og med en kunstig flamme. Dette er en god løsning for deg som ønsker atmosfæren av en peis, uten å montere ett nytt ildsted. Disse plugges rett i kontakten og er klare til bruk. Varmeeffekten av elektriske peiser er tilsvarende en kraftig varmeovn, og disse kan fint varme opp en stue eller et soverom alene.

Det er på tide å gå videre til andre tema - typen drivstoff. I vår butikk kan du finne tradisjonelle peisinnsatser og ovner fyrt med ved, samt biopeiser og elektriske peiser.

Vedovner og peisinnsatser er en absolutt klassiker. Det er det desidert mest populære og relativt billige drivstoffet. Laget av stål eller støpejern, og de er slitesterke. Du kan også kjøpe kakkelovner i vår butikk. En enkel, klassisk form som også sikrer mot brannskader. Ikke bare vil de varme opp hjemmet ditt, de vil også se flotte ut.

Biopeiser blir mer og mer populære. De tillater røykfri og økologisk forbrenning. Du kan plassere den rustfrie frittstående biopeisen hvor som helst i leiligheten eller huset. Du kan enkelt matche den med andre elementer av hjemmet ditt. Du kan velge en hengende eller innebygd peis. Brennstoffet for biopeiser er bioetanol. Under forbrenningen frigjøres vanndamp og karbondioksid, så rommet der enheten er plassert må ventileres regelmessig.

Elektriske peiser er en praktisk løsning for ethvert hjem.  De er enkle å bruke og den medfølgende fjernkontrollen lar deg styre bildet som vises. Om du bestemmer deg for dette produktet, trenger du ikke å bekymre deg for typen skorsteiner eller ventilasjonskanaler. Alt du trenger er en strømkilde. En elektrisk peis vil være et flott supplement til ethvert interiør.

biopeis med aromaterapifunksjon

Skorsteinselementer og annet nødvendig tilbehør

Peisen vil gi interiøret ditt en unik atmosfære. For å bruke det trygt, må du kjøpe noen nødvendige redskaper som gjør det mulig. Det er verdt å sørge for at de er praktiske, men også egnet til interiøret de skal stå i.

For å brenne i peisen trenger du brensel, og dette drivstoffet bør oppbevares et sted. Til dette kan en kurv brukes, men også et spesialstativ. Du kan enkelt finne metall- og treprodukter, enkle og dekorative.

Det er også nødvendig å kjøpe et sett med peisredskaper. Den består av: tang, poker og en duster med støvbrett. Hvert av disse produktene kan kjøpes separat, men velger du hele settet får du også et stativ slik at du enkelt kan oppbevare dem.

Peislightere og brennkuber vil gjøre tenningen mye enklere. Tilgjengelig i form av kuber eller økologisk ull, er de helt trygge for miljøet. På grunn av deres lille størrelse kan du enkelt oppbevare dem i nærheten av varmekilden.

For at peisen skal tjene deg i mange år bør den rengjøres og vedlikeholdes jevnlig. Spesialdesignede preparater forhindrer sotoppbygging.

Peis - det perfekte supplement til interiøret ditt

Ildfag butikken tilbyr mange produkter som vil matche innredningen til ethvert rom. Ta en titt på vårt utvalg for å se om du finner den som passer til deg, og samtidig tilfredsstille dine varmebehov.

Populære produkter

Etna - Hjørne - Høyre - 13 kW
Vanlig pris
0,00 kr
Vanlig pris
Salgspris
0,00 kr
Etna - Standard - 13 kW
Vanlig pris
0,00 kr
Vanlig pris
Salgspris
0,00 kr
Verdo - Svart - 7 kW
Vanlig pris
0,00 kr
Vanlig pris
Salgspris
0,00 kr
Torn - Hjørne - Høyre - 12 kW
Vanlig pris
0,00 kr
Vanlig pris
Salgspris
0,00 kr
Roten - Hjørne - Venstre - 10 kW
Vanlig pris
0,00 kr
Vanlig pris
Salgspris
0,00 kr
Bergamo - 16 kW
Vanlig pris
0,00 kr
Vanlig pris
Salgspris
0,00 kr
Sora - 7 kW
Vanlig pris
0,00 kr
Vanlig pris
Salgspris
0,00 kr
Marsala - 9,5 kW
Vanlig pris
0,00 kr
Vanlig pris
Salgspris
0,00 kr
1 av 8