Renhold og vedlikehold av ildsted

Nyttige forberedelser for vedlikehold av peisen

Jevnlig rengjøring av ildstedet er viktig av to grunner. Vedlikehold for å sikre at ildstedet er trygt å bruke, varer lengre, og pg.a. oppbyggingen av aske og sot som kan spre seg. Hvilke ressurser bør vi ha i hjemmet vårt for at bruk og vedlikehold av peisen blir utført på en forsvarlig måte?

Alle som har en peis vet hvor raskt de enkelte elementene kan bli skitne. Det tjæreholdige stoffet kan forurense peisglasset, og hindre oss i å se den knitrende brannen, og innsiden av installasjonen kan bli sterkt tilsmusset. I sistnevnte tilfelle er det fare for å brenne de ikke-fjernede avleiringene, og som en konsekvens av det så risikerer vi å skade ildstedet og piperør.

Greit å vite: Glasset i peisinnsatsen kan være laget av keramikk - eller vitrokeramisk glass. Hvis det er dekket med et pyrolytisk lag på innsiden, vil det gjøre glasset selvrensende. Denne løsningen gjør det lettere å holde peisen ren, den bidrar også til å opprettholde sikkerheten.

 rengjøring av peisen

Rengjøring av peisen

Den enkleste måten å rengjøre alle strukturelle elementer i peisen på er å vaske dem med vann tilsatt med oppvaskmiddel, og systematisk fjerne aske og andre urenheter som samler seg inne i ildstedet. Dette burde gjøres etter hver bruk for å hindre oppbygging av sot og aske.
Den anbefalte måten er å bruke en god mikrofiber svamp, gummihansker, og en sprayflaske med såpeløsning eller en bøtte med vann og oppvaskmiddel.
Om soten har satt seg fast i glasset, og etterlatt seg en gulaktig farge, så anbefales det å kjøpe en skumløsning som kan løse opp soten som har brent seg fast i glasset. Disse skumløsningene beskytter også glasset ved fremtidig bruk.
Om soten sitter fast, uansett vaskemiddel, så fukt en papirklut, legg den i aske, og gni papiret med aske over innsiden av peisglasset. Asken inneholder skarpe partikler som virker effektivt på vasking av tilbredt smuss. Vask så over med vann og oppvaskmiddel. Dette er et kjerringråd vi selv har brukt ved flere anledninger.

Ved vasking av innsiden av ildstedet så fukt kluten skånsomt i vann. Støpejernsovner er ikke glad i vann, og man risikerer rust hvis vann blir liggende i elementet.
Ikke bruk giftige kjemikalier i et ildsted da man risikerer å utsette seg for helsefare.

Det er viktig å rengjøre og sjekke pakningene rundt døren. Om pakningen er slitt eller ødelagt så vil det trekke luft inn. Det gjør at det brenner dårligere. 
Bruk en bøtte av metall til å tømme aske, og sett den på et brannsikkert underlag. Aske kan være brannfarlig i flere døgn, og selv om den både ser og kjennes kald ut kan den inneholde glør som kan blusse opp dersom det tilkommer oksygen.

Rengjøringsmidler

Vi kan bruke en rekke spraypreparater og skum som man kan få tak i hos de fleste butikker som selger ildstedet. Disse midlene virker svært effektive -først og fremst fordi de løser opp soten, men også fordi de hindrer soten i å feste seg til overflaten.
Ved å gjøre dette ofte så eliminerer man behovet for mekanisk rengjøring av peisen, noe som er både upraktisk og tidkrevende.

Populære produkter

Etna - Hjørne - Høyre - 13 kW
Vanlig pris
0,00 kr
Vanlig pris
Salgspris
0,00 kr
Etna - Standard - 13 kW
Vanlig pris
0,00 kr
Vanlig pris
Salgspris
0,00 kr
Torn - Hjørne - Høyre - 12 kW
Vanlig pris
0,00 kr
Vanlig pris
Salgspris
0,00 kr
Verdo - Svart - 7 kW
Vanlig pris
0,00 kr
Vanlig pris
Salgspris
0,00 kr
Roten - Hjørne - Venstre - 10 kW
Vanlig pris
0,00 kr
Vanlig pris
Salgspris
0,00 kr
Bergamo - 16 kW
Vanlig pris
0,00 kr
Vanlig pris
Salgspris
0,00 kr
Sora - 7 kW
Vanlig pris
0,00 kr
Vanlig pris
Salgspris
0,00 kr
Marsala - 9,5 kW
Vanlig pris
0,00 kr
Vanlig pris
Salgspris
0,00 kr
1 av 8